Otvorena izložba "Čuvari Muzeja" u Zemaljskom muzeju BiH

10.08.2024.

Otvaranjem izložbe Zijaha Gafića najavljena građanska akcija „Ja sam Muzej“.

27. jula, u Zemaljskom muzeju BiH, pred više oko 500 ljudi otvorena je izložba „Čuvari Muzeja“ Zijaha Gafića koja predstavlja najavu velike građanske akcije pod nazivom „Ja sam Muzej“ u organizaciji Udruženja „AKCIJA“ iz Sarajeva (akcija.org.ba). Prisutni su imali priliku pogledati izložbenu postavku sastavljenu od 38 portreta uposlenica i uposlenika Muzeja, pročitati njihove izjave te saznati jednu drukčiju, intimnu priču o Muzeju i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih.

Foto: Slaven Ištuk

Foto: Besima Svraka

Aleksandar Brezar, član tima Udruženja „AKCIJA“ pročitao je osvrt na izložbu univerzitetskog profesora i radnika u kulturi Damira Arsenijevića iz Tuzle, koji je zbog obaveza oko početka Javne učionice „Društveni prostor - jednakost za sve“, u Ateljeu „Ismet Mujezinović“, bio spriječen doći u Sarajevo.

U ime uposlenika, prisutnima  se obratila Azra Bečević-Šarenkapa, šefica konzervacijske radionice Odjeljenja za etnologiju Muzeja, koja je istakla značaj ove akcije i stavljanja priče o položaju institucije i uposlenika u prvi plan. Ona je podsjetila na neopisivi osjećaj uzbuđenja i sreće koji ju je kao dijete preplavljao svaki put kad bi ušla u zgradu Zemaljskog muzeja BiH, a koji je ostao u njoj i danas kada je i sama zaposlenica Muzeja.

Foto: Besima Svraka

Aida Kalender, programska direktorica Udruženja „AKCIJA“, govorila je o procesu izrade portreta i razgovora sa radnicima koji je trajao više od šest mjeseci i najavila veliku građansku akciju „Ja sam Muzej“​ koja će trajati cijeli august. 

Ovom prilikom, gđa Kalender je istakla sljedeće: „Večerašnja izložba svojevrsna je najava velike građanske akcije pod nazivom 'Ja sam Muzej', kojom bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost AKCIJA želi podsjetiti na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini zatvorena skoro tri godine, te utjecati na odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi. Svrha  je kreirati filantropske akcije za Muzej, 'okupirati' Muzej serijom kulturnih događaja (izložbe, koncerti, performansi), javnih debata i dobrotvornih akcija, ojačati kapacitete samog Muzeja – i, što je najvažnije, vratiti pitanje spašavanja Zemaljskog muzeja na dnevni red donosilaca političkih odluka. Želimo pokazati solidarnost bh. javnosti sa radnicima Zemaljskog muzeja i, s tim u vezi, 3. augusta otpočinje akcija 'Dežuram za Muzej'. Poznati javni radnici u oblasti kulture i sporta, intelektualci, umjetnici, kulturni radnici iz cijele BiH i svijeta pozvani su da 'dežuraju u Muzeju', a za svakog gosta bit će organizirana i kratka tura kroz najznačajnije zbirke Muzeja. Tokom dežura bit će snimljene i video poruke, koje će zatim biti postavljene na web stranicu akcije za Muzej na adresi jasam.zemaljskimuzej.ba koja će biti puštena online nekoliko dana prije početka dežura. Planiramo i filmske projekcije, kao i mnoštvo art akcija te želimo pozvati medije, građane, profitni i neprofitni sektor da budu naši aktivni partneri u nastojanjima da ispričamo ovu priču i utječemo na donosioce odluka da hitno riješe problem Zemaljskog muzeja.“

Izložba „Čuvari Muzeja“ će biti postavljena tokom cijelog perioda trajanja akcije „Ja sam Muzej“, te će svaka osoba dolaskom na dežure, koje počinju 3. augusta, biti u prilici da je vidi. 


Zijah Gafić je višestruko nagrađivani bh. fotograf od 1999. Redovno sarađuje sa svim značajnijim međunarodnim publikacijama. Dobitnik je najprestižnijih međunarodnih priznanja za fotografiju kao što su: Ian Perry - The Sunday Times Magazine, Grand Prix Discovery of the Year, Giacomelli Memorial Fund, Getty Images Grant for Editorial Photography... Višestruko je nagrađivan na prestižnom World Press Photo, dobitnik je Joop Swart Masterclass stipendije, a Photo District News Magazine svrstao ga je među 30 najboljih fotografa u svijetu. Objavljuje reportaže u međunarodnim publikacijama kao što su: Telegraph Magazine, Newsweek, The New York Times Magazine, L’Espresso, Photo, La Repubblica, The Times Magazine, TIME... Izlaže na prestižnim međunarodnim festivalima i u galerijama. Gafićev foto-esej o posljedicama rata u BiH objavljen je u knjizi “Tales From Globalizing World” izdavača Thames & Hudson. Autor je knjiga Troubled Islam i Quest for identity. Prvi je sa područja bivše Jugoslavije učestvovao na svjetski poznatom TED programu.

Više informacija o radu Zijaha Gafića na: www.ziyahgafic.bawww.quest.bawww.thelavinagency.com.

Udruženje Akcija (akcija.org.ba) je neprofitna organizacija za kulturu osnovana 1998. godine. U svom radu Akcija nastoji zagovarati sistemske promjene u sektoru kulture u BiH. Akcija promovira kulturu kao javno dobro fokusirajući se na njen potencijal za društvenu koheziju, emancipaciju, obrazovanje, kao i značaj njene uloge za ekonomski razvoj države i društva u cjelini.