Večeras u Zemaljskom muzeju u 20 sati: Koncert „Sarajevska Hagada: Muzika knjige“ Merime Ključo

18.05.2024.

U petak, 4. septembra 2015. godine u 20:00 h, u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH održat će se bh. premijera  koncerta „Sarajevska Hagada: Muzika knjige“ jedne od najboljih svjetskih harmonikašica, Merime Ključo.  Radi se o multimedijalnom performansu u kojem pored Ključo učestvuje i pijanista Seth Knopp, i koji je inspirisan nevjerovatnim putem koji je prošla Hagada, opisanim u knjizi Geraldine Brooks „Ljudi knjige“. Nakon rasprodate turneje u SAD, ovo je jedinstvena prilika da se priča o Hagadi ispriča upravo na mjestu gdje se ona i čuva - u Zemaljskom muzeju BiH. Koncert je dio građanske akcije „Ja sam muzej“  kojom se poziva na rješenje statusa ove naučno-kulturne institucije. 


"Sarajevska Hagada: Muzika knjige" sadrži 12 segmenata koji zajedno pripovijedaju priču putešestvija ove knjige, od nastanka u Španiji, u 14. vijeku preko boravka u Italiji, Austriji i dolaska u Zemaljski muzej. To je 50-minutna muzička ilustracija koja spaja tradicionalne motive sefardskih Jevreja sa motivima Španije te Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i bosanske tradicionalne motive sa savremenim kompozicijskim tehnikama.


Merima Ključo ističe: "Fascinirana sam sarajevskom Hagadom ne samo zbog njene nevjerovatne historije, već  i zbog toga što me podsjeća na vlastiti život i 'egzodus' koji sam zbog rata u BiH morala iskusiti. Bila sam prisiljena da napustim svoju državu pod najčudnijim i najgorim okolnostima. Na svom putu, Hagada je izdržala transformacije koje je čine još posebnijom, dajući joj bogatiju historiju koja oslikava njeno proputovanje kroz različite kulture. I sama sam putovala po svijetu i svakim putovanjem dobila sam novi "ožiljak", pozitivan ili negativan, ali uspjela sam zadržati svoj dignitet i postati bogatija putujući u različitim okolnostima i dijeleći svoju kulturu s drugima kroz svoju muziku. Moja kompozicija "Sarajevska Hagada: muzika knjige" je zasnovana na sefardskoj tradiciji u kontekstu različitih država koje je Hagada posjetila dok je putovala kroz historiju."


Merima Ključo, bilo da nastupa s ansamblima kao što su Serendipity 4 (sa Theodorom Bikelom), MusikFabrik, i As-ko/Schönberg ansamblom, ili kao gost-solista sa orkestrima poput Škotskog kamernog orkestra i Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, tradiciji svog instrumenta daje ne samo jedinstven glas, već i novi život i novo značenje.
Seth Knopp, klavir (Baltimore, MD, SAD) je umjetnički direktor Yellow Barna i osnivač i jedan od umjetničkih direktora programa za mlade umjetnike. Ujedno je i umjetnički  direktor koncertne serije Soundings: New Music at the Nasher u Centru za skulpturu Nasher u Dallasu, Texas. Jedan je od osnivača i dobitnika nagrade Naumburg, Peabody Tria, rezidentnog ansambla Instituta Peabody pri Univerzitetu Johns Hopkins, gdje predaje na odsjeku za klavir i kamernu muziku. 

Ulaz na koncert moguć je isključivo uz najavu zbog ograničenog broja mjesta. Za više informacija i potvrdu dolaska na koncert, kontaktirajte Ines Bulajić na 066/752-142. 
Termin susreta muzičara sa predstavnicima medija je danas u 10 sati u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja.

Koncert „Sarajevska Hagada: Muzika knjige“  je dio velike građanske akcije pod nazivom „Ja sam Muzej“ koja se realizira u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od strane USAID-a, te Fonda Otvoreno društvo BiH. Koncert podržava i Kanton Sarajevo, Narodno pozorište Sarajevo, Sarajevska Pivara i BOR Banka.