Simboličan završetak akcije „Ja sam Muzej“ - 3D video mapping projekcija na fasadi Zemaljskog muzeja BiH

21.06.2024.

Velika građanska akcija „Ja sam Muzej“, koja je otpočela izložbom portreta radnika Zemaljskog muzeja BiH i na svakodnevnim dežurama okupila više od 3000 građanki i građana, simbolično će biti okončana jedinstvenom 3D video mapping projekcijom na fasadi glavne zgrade Muzeja.

Ova projekcija još jedan je od načina na koji se želi odati počast radnicima-čuvarima Muzeja koji su brigom o eksponatima i zgradi omogućili ponovno otvorenje ove naučno-kulturne institucije. 

Nakon zvanične ceremonije otvorenja u 14:00 sati, Muzej će 15. septembra 2015. godine biti otvoren za posjetioce od 16:00 do 19:00. Također, od 15:00 sati svi zainteresirani građani imat će mogućnost da se besplatno, autobusima Centrotransa, prevezu do Zemaljskog muzeja i to iz Vogošće, Hrasnice i Dobrinje, sa svim usputnim stajalištima. Autobusi će biti vidljivo obilježeni natpisima „Ja sam Muzej“. 3D video mapping projekcija počet će u 20:30 i trajati do 21:30 i u tom periodu, privremeno će biti obustavljen saobraćaj u krajnjoj desnoj saobraćajnoj traci u ulici Zmaja od Bosne, na dijelu od raskrsnice sa I transverzalom, skretanje prema ulici Put života, do raskrsnice s ulicom Franje Račkog. 

Projekciju je u saradnji s UG Akcija osmislio DMRDisplay, a tehničku podršku pružio je Blow Up. Riječ je o mapiranju ulaza u Zemaljski muzej, koje simbolično otkriva neizmjerno kulturno-historijsko i prirodno blago koje ova institucija čuva, a koje je građanima i građankama Bosne i Hercegovine bilo uskraćeno protekle tri godine. Također, ovim događajem pravimo simboličnu retrospektivu akcije „Ja sam Muzej“ te zahvaljujemo svim građanima i građankama koji su digli svoj glas za spas Zemaljskog muzeja i simboličnim dežurama u Muzeju pružili svoju podršku ovoj instituciji. 

Pridružite nam se u 20.30 ispred Zemaljskog muzeja BiH!

Muzej su ljudi. Muzej smo mi!