RAZVIJAMO FILMSKO PLATNO NA #jasammuzej

01.04.2023.

U sklopu građanske akcije solidarnosti “Ja sam Muzej”, Pravo Ljudski 6. augusta, u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja u Sarajevu, donosi filmsku projekciju Wisemanove Nacionalne galerije, film kojeg brojni filmski kritičari smatraju najboljim dokumentarnim ostvarenjem prošle godine. 

Nacionalna galerija će ujedno biti i prva filmska projekcija u sklopu akcije “Ja sam Muzej”, kao i prva projekcija ovog višestruko nagrađivanog filma u Sarajevu, nakon Pravo Ljudski Film Festivala.

Film vodi publiku iza kulisa Londonske Nacionalne galerije, gradeći portret mjesta, njegovog načina funkcionisanja i stvaranja veza sa svijetom, svojim osobljem i javnošću, kao i sa svojom muzejskom građom. U vječitoj i vrtoglavoj igri ogledala, film gleda slike koje gledaju film. 

Muzej gleda ljude koji gledaju muzej.

Muzejskom filmskom projekcijom Pravo Ljudski i AKCIJA nas podsjećaju na oduševljenje, radoznalost i mir koji proističe iz svakog susreta sa sadržajima velikih zgrada kulture, koje baštine naše naslijeđe. Film će nas također podsjetiti na prilagodljivost muzeja novim medijima, novim publikama – i, eventualno, novim preprekama njihovom postojanju. 

Filmskoj projekciji Nacionalne galerije maestra filma Fredericka Wisemana se možete pridružiti u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja, u četvrtak, 6. augusta, u 21 sat.
Muzej, kao i uvijek, čeka.

Ukoliko želite prisustvovati projekciji, molimo Vas da najavite svoj dolazak na e-mail adresu jasammuzej@gmail.com , jer je broj mjesta ograničen zbog kapaciteta Botaničke bašte. Hvala na razumijevanju!


U svojih devet godina postojanja, Pravo Ljudski razvio se kao nezavisno, neprofitno udruženje građana i građanki čiji je cilj promocija nezavisnog filma, umjetnosti i kulture. 
 

Udruženje Akcija (www.akcija.org.ba) je neprofitna organizacija za kulturu osnovana 1998. godine. U svom radu Akcija nastoji zagovarati sistemske promjene u sektoru kulture u BiH. Akcija promovira kulturu kao javno dobro fokusirajući se na njen potencijal za društvenu koheziju, emancipaciju, obrazovanje, kao i značaj njene uloge za ekonomski razvoj države i društva u cjelini.