Početak akcije „Dežuram za Muzej“

25.07.2024.

U sklopu velike građanske akcije „Ja sam Muzej“  od ponedjeljka, 3. augusta 2015. godine, počinju svakodnevne dežure u Zemaljskom muzeju BiH. 

„Dežuram za Muzej“ dio je akcije kojom se poziva na solidarnost s radnicima Zemaljskog muzeja BiH. Ova inicijativa okupit će javne ličnosti, kulturne i sportske radnike, akademske radnike, učenike i studente. Konkretnim činom solidarnosti, oni će zajedno poslati poruku o hitnosti rješavanja situacije u kojoj se nalazi Muzej, te pozvati nadležne da prestanu ignorisati katastrofalnu situaciju u kojoj su radnici Zemaljskog muzeja. 

Dežure će trajati od 10 do 18 sati i očekuje se da će se dnevno na njima smjenjivati 10-15 ljudi. Oni će imati priliku da vide kako izgleda jedan dan radnika Zemaljskog muzeja, obići muzejske zbirke i izložbu „Čuvari muzeja“ te snimiti videoporuku kojom će apelovati na rješavanje statusa ove institucije. Ujedno će se potpisati na simbolični panel „Dežura“, kao i u knjigu utisaka što će ostati u trajnom vlasništvu ove institucije.

Prvog dana, 3. augusta 2015., u Muzeju će dežurati Vedrana Seksan, Srđan Vuletić,  Zdravko Grebo, Adisa Bašić, Ibrahim Spahić, Danijela Dugandžić, Dubravka Zrnčić-Kulenović, kao i Memnuna Zvizdić i Mirjana Musić („Žene ženama“).

Dan kasnije, u utorak 4. augusta 2015., dežuraju Adnan Jahić, fra Nikica Vujica, Gorana Mlinarević , Besima Svraka, Alija Pirić, Jasna Jelisić, Selma Spahić, Moamer Kasumović, kao i književnica Ferida Duraković koja će s prijateljima iz P.E.N.  Centra BiH čitati poeziju. Tačan raspored dežura možete naći na zvaničnoj web stranici  akcije jasam.zemaljskimuzej.ba.

Akcija „Ja sam Muzej“ otpočela je izložbom Zijaha Gafića „Čuvari muzeja“, a obuhvatit će i mnoštvo art-akcija, filmskih projekcija, koncerata i različitih aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti javnosti o teškom položaju u kojem se nalazi ova kulturna institucija i njeni radnici te rješavanje ovog problema od strane političkih struktura BiH.


Udruženje Akcija (www.akcija.org.ba) je neprofitna organizacija za kulturu osnovana 1998. godine. U svom radu Akcija nastoji zagovarati sistemske promjene u sektoru kulture u BiH. Akcija promovira kulturu kao javno dobro fokusirajući se na njen potencijal za društvenu koheziju, emancipaciju, obrazovanje, kao i značaj njene uloge za ekonomski razvoj države i društva u cjelini.

Velika građanska akcija pod nazivom „Ja sam Muzej“ realizira  se u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH i podržana je od strane USAID-a i Fonda Otvoreno društvo BiH.