Otvaranje izložbe fotografija „Čuvari Muzeja“

25.07.2024.

Zijah Gafić portretirao radnike Zemaljskog muzeja BiH.

FOTO: Zemaljski muzej 2015. by Zijah Gafić

Ko su ljudi koji, uprkos tome što je od 2012. godine zatvoren za javnost, svakodnevno dolaze u Zemaljski muzej i čuvaju naše zajedničko kulturno blago? U nastojanju da odgovori na ovo pitanje, Zijah Gafić od januara 2015. počinje dolaziti u Zemaljski muzej i portretirati njegove radnike i radnice. 


Čast nam je pozvati Vas na otvaranje izložbe fotografija „ Čuvari Muzeja“, u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH, 27. jula 2015. s početkom u 20 sati. Izložba predstavlja najavu velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom „Ja sam Muzej“.


Svaki od više od trideset portreta predstavlja jednog 'čuvara', jednu neispričanu priču o Zemaljskom muzeju BiH, o odgovornosti i ljubavi prema poslu i profesiji, o nekadašnjim, ali i današnjim uslovima rada u ovoj instituciji, borbi za preživljavanje te dvojbi između nade za bolje sutra i mirenja sa nemogućnošću promjene stanja. Ovo je jedna drukčija, intimna priča o Zemaljskom muzeju BiH i ljudima koji ga čuvaju, iako su zaboravljeni i napušteni od svih.


Koncept je idejno osmislila Aida Kalender, a fotodokumentirao Zijah Gafić, međunarodno priznati fotograf. Ujedno su obavljeni i intervjui s radnicima, a cijeli proces trajao je više od šest mjeseci. Izložbu je producirao tim organizacije AKCIJA. Muzičku podlogu izložbe obezbijedili su dvojac Basheskia & Edward EQ.


Zijah Gafić je višestruko nagrađivani bh fotograf od 1999. Redovno sarađuje sa svim značajnijim međunarodnim publikacijama. Dobitnik je najprestižnijih međunarodnih priznanja za fotografiju kao što su: Ian Perry - The Sunday Times Magazine, Grand Prix Discovery of the Year, Giacomelli Memorial Fund, Getty Images Grant for Editorial Photography... Višestruko je nagrađivan na prestižnom World Press Photo, dobitnik je Joop Swart Masterclass stipendije, a Photo District News Magazine svrstao ga je među 30 najboljih fotografa u svijetu. Objavljuje reportaže u međunarodnim publikacijama kao što su: Telegraph Magazine, Newsweek, The New York Times Magazine, L’Espresso, Photo, La Repubblica, The Times Magazine, TIME... Izlaže na prestižnim međunarodnim festivalima i u galerijama. Gafićev foto-esej o posljedicama rata u BiH objavljen je u knjizi “Tales From Globalizing World” izdavača Thames & Hudson. Autor je knjiga Troubled Islam i Quest for identity. Prvi je sa područja bivše Jugoslavije učestvovao na svjetski poznatom TED programu.

Više informacija o radu Zijaha Gafića na: www.ziyahgafic.ba; www.quest.ba; www.thelavinagency.com

Akcija je neprofitna organizacija za kulturu osnovana 1998.godine. U svom radu Akcija nastoji zagovarati sistemske promjene u sektoru kulture u BiH. Akcija promovira kulturu kao javno dobro fokusirajući se na njen potencijal za društvenu koheziju, emancipaciju, obrazovanje, kao i značaj njene uloge za ekonomski razvoj države i društva u cjelini.

VAŽNA NAPOMENA: Molimo Vas da vaš dolazak na izložbu obavezno najavite zbog logističkih priprema. Kontakt telefon: 066/ 752- 142 ili email: jasammuzej@gmail.com.
Ulaz na izložbu je iz ulice Franje Račkog, koji ćemo za ovu priliku vidljivo obilježiti. 

 

Izložba „Čuvari Muzeja“ je dio velike građanske akcije pod nazivom „Ja sam Muzej“ koja se realizira se u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI)Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan.od strane USAID-a, te Fonda Otvoreno društvo BiH.

 

Foto-dokumentarni projekat "Čuvari Muzeja" je realiziran uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Autori foto-dokumentarnog projekta su odgovorni za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili Vlade Sjedinjenih Američkih Država.