fra Nikica Vujica danas prvi na dežuri u Muzeju: BiH nije samo nečija niti svačija

25.07.2024.

fra Nikica Vujica, gvardijan samostana Duha Svetoga u Fojnici, danas je prvi dežurao u Zemaljskom muzeju BiH. 

Ovom prilikom prenosimo i njegov kraći tekst o značaju i važnosti ove institucije za kompletnu društvenu zajednicu BiH. 

Autor: fra Nikica Vujica

Nadležne bh. vlasti, od rata do danas, jako malo se zanimaju za održavanje i očuvanje institucije Zemaljskog muzeja BiH, institucije koja zapravo ima krucijalni značaj za državu Bosnu i Hercegovinu, a čak se dovodi u pitanje i opstanak ove kulturne, obrazovne i naučne institucije. 

Mnogima u BiH ne odgovara kada Zemaljski muzej BiH sa svojim muzejskim eksponatima, arhivom, bibliotekom govori o ljubavi prema zemlji, domovini i državi BiH. Zbog toga nema novaca za rad Zemaljskog muzeja u BiH, a ima ga za neke pseudomuzejske projekte, koji ističu važnost nečega što se ne da nakalemiti na dobru dušu bh. čovjeka. 

Ključ za rješavanje ovoga problema je prihvaćanje BiH državom, zemljom i domovinom svih naroda i građana, jer BiH nije samo nečija niti svačija, nego je država svih Bosanaca i Hercegovaca koji u njoj žive. 
Radnici Zemaljskog muzeja BiH u svom požrtvovanom radu u očuvanju kulturno-historijske baštine BiH bjelodano pokazuju da vole ovu zemlju i sve njezine stanovnike, a kada nešto i nekoga volite onda to nastojite čuvati, pa i onda kada je to veoma teško, kao što im je i danas teško. 

Kao bosanski franjevac izražavam svoju zahvalnost i podršku radnicima u ovoj instituciji, s kojima sam imao čast raditi na projektu uređenja Muzeja samostana u Fojnici i upoznati njihovu kompetentnost i kvalitetan rad, a posebno njihovu dobrotu.