Biciklisti uz Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine

20.04.2024.

 

Kritična masa biciklista u Sarajevu također podržava akciju „Ja sam Muzej“.

Biciklisti će tokom održavanja sedme po redu „Kritične mase“ krenuti svoj počasni krug baš ispred Zemaljskog muzeja BiH. Masa je postala tradicionalna, i ne samo da svaki put dolazi sve više biciklista nego se i osjeti pomak u sigurnosti biciklista u saobraćaju u glavnom gradu naše zemlje. Također, biciklisti sve više paze na pješake, iako još treba raditi na edukaciji sigurnosti.

Javne ličnosti daju podršku u očuvanju i buđenju nadležnih kada je Zemaljski muzej u pitanju. Tako će  u petak 7. 8. 2015. u 18.30h svoj glas dići i biciklisti glavnog grada Bosne i Hercegovine, te održati „Kritičnu masu“ na kojoj će dati do znanja da su i oni uz Zemaljski muzej.

„Sretni smo što ćemo na ovaj način dati svoj skromni doprinos akciji „Ja sam Muzej“. Pozivamo sve bicikliste da dođU, jer zajedno možemo mnogo više, a ovo su trenuci kada moramo biti zajedno i pokazati jedinstvo. Zato su i biciklisti dio muzeja, jer muzej jesmo mi, to je naša historija. Pedalajmo za historiju, za Zemaljski muzej BiH.“ – rekao je predsjednik biciklističkog kluba Trek team Sarajevo, Senad Bečković.

Sarajevske ulice neće biti zatvorene tokom održavanja „Kritične mase“. Biciklisti će se kretati u koloni jedan po jedan, tačnije jedan iza drugog. Naravno potrebno je da učesnici obrate pažnju na skaute koji će pomoći svima tokom vožnje.

Učestvovati na „Kritičnoj masi“ mogu svi koji imaju ispravno biciklo. Tačna ruta kretanja je: Zemaljski muzej BiH - ul. Hiseta, na Skenderiji lijevo prema Alipašinoj ulici, bivša Američka ambasada zatim desno na ulicu Koševo, uključenje na ul. Maršala Tita, ul. Zmaja od Bosne, desno skretanje na Socijalnom u ul. Ložionička pa lijevo na semaforu u ul. Envera Šehovića, prelazak preko raskrsnice na Malti i lijeva ulica uz Miljacku kroz Vilsonovo šetalište te na kraju na polaznu tačku ispred Zemaljskog muzeja BiH.

Trek Team Sarajevo poziva sve da dođu na ovaj sportski događaj i na podrže Zemaljski muzej. #Jasammuzej #KriticnamasaSarajevo