O AKCIJI

Udruženje AKCIJA Sarajevo tokom augusta i septembra pokreće građansku akciju pod nazivom „Ja sam Muzej“, kojom želi podsjetiti bosanskohercegovačku i međunarodnu javnost na činjenicu da je najveća i najznačajnija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini zatvorena skoro tri godine, te utjecati na odgovorne da se ovaj problem što hitnije riješi.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine jedna je od sedam institucija kulture od državnog značaja koja je nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma ostala u tzv. „pravnom vakuumu“ jer odgovorne državne institucije već dvadeset godina ne žele preuzeti osnivačka prava Muzeja, a time ni obavezu njegovog finansiranja. 

Iako je godinama Muzej preživljavao od grantova namijenjenih održavanju zbirki, zbog radikalnog smanjivanja njihovog iznosa, kolektiv Muzeja ostao je na sredstvima koja ne predstavljaju ni petinu budžeta potrebnog za normalno funkcioniranje ove institucije. Zbog toga, uprava i kolektiv Zemaljskog muzeja odlučili su 2012. godine zatvoriti vrata Muzeja za javnost. 

Slike zakovanih vrata Muzeja obišle su svijet. Unatoč tome, Muzej nastavlja raditi, a radnici bez ikakvih primanja već tri godine dolaze svakodnevno – dežuraju i čuvaju kulturno blago pohranjeno u ovoj instituciji. Nerijetko smo u javnosti mogli čuti optužbe i komentare o nemarnim i neodgovornim radnicima Muzeja, te o menadžmentu nesposobnom za upravljanje institucijom, čime su se ignorisali pravi uzroci problema – neriješen pravni i finansijski status, kao i nemar  odgovornih političkih elita za status Muzeja. 

Akcijom „Ja sam Muzej“ želimo promijeniti javni imidž Zemaljskog muzeja u medijima i javnosti, ukazati na tešku i neodrživu egzistencijalnu situaciju u kojoj se nalaze zaposlenici Muzeja i čiji se broj svakodnevno smanjuje, senzibilizirati javnost u BiH i šire o vrijednosti i multikulturalnom karakteru kolekcije koju Muzej čuva, kreirati filantropske akcije za Muzej, „okupirati“ Muzej serijom kulturnih događaja (izložbe, koncerti, performansi), javnih debata i dobrotvornih akcija, ojačati kapacitete samog Muzeja – i, što je najvažnije, vratiti pitanje spašavanja Zemaljskog muzeja na dnevni red donosilaca političkih odluka. 

Akcija „Ja sam Muzej“ sastoji se iz art akcija – portreta i priča radnika i radnica Muzeja, te autorskih tekstova o muzeju istaknutih bh. i regionalnih književnika/ca i esejista/ca – i dežura za Muzej, u koje su uključeni svi relevantni društveni akteri, javne ličnosti i građani/ke, šaljući poruku  o hitnosti  rješavanja statusa Zemaljskog muzeja. Također, u akciju se možete uključiti slanjem pisama na adrese odgovornih ministara kulture i sporta ili postati prijatelj Muzeja kroz donaciju tehničke opreme sa liste neophodnih predmeta ili usvajanjem, tj. restauracijom predmeta iz Muzeja.

Građani i građanke BiH i regije svakodnevno će biti informirani o provedenim aktivnostima / akcijama u Zemaljskom muzeju na web stranici jasam.zemaljskimuzej.ba i društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram

Ova kampanja provodi se u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koja je podržana od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).