Muzički program za Zemaljski muzej BiH

01.12.2023.

Muzički program za Zemaljski muzej BiH je serija koncerata koji će biti održani u prostoru Zemaljskog muzeja tokom akcije "Ja sam Muzej".

Za 1. septembar u 20:00 sati najavljen je koncert u sklopu Sarajevo Chamber Music Festivala: CEREMONIJA ZATVARANJA – KONCERTNI PERFORMANS – MLADI UMJETNICI SCMI ZA ZEMALJSKI MUZEJ

SARAJEVO CHAMBER MUSIC FESTIVAL
Jedan od najuglednijih američkih kamernih ansambala, Manhattan String Quartet, “national treasure” [nacionalno blago], kako su ga okarakterisali američki mediji, započeo je saradnju sa Muzičkom akademijom od 2010. godine. Nadahnuti izvanrednim prijemom prilikom njihovog učešća na Majskim muzičkim svečanostima, Manhattan String Quartet postaje trajni partner Muzičke akademije u organizaciji internacionalnog festivala kamerne muzike. Na samom početku, još 2011. godine, realizirano je prvo izdanje Sarajevo Chamber Music Festivala, kao Festivala koji ima dugoročnu viziju i visoke umjetničke ambicije, koji su se održali i do ovogodišnjeg, petog po redu festivalskog izdanja. 

Jedinstvenost SCMF je njegova veoma ambiciozna obrazovna komponenta. U segmentu nazvanom “Sarajevo Chamber Music Institute“, koji je već stekao ugled izrazito uspješnog, ljetnog obrazovnog programa u oblasti kamerne muzike, više od 50 odabranih studenata iz jugoistočne Europe svake godine sudjeluje u opsežnom programu kamernog muziciranja, majstorskih radionica, predavanja i diskusija, kao i u svečanom završnom koncertu. Stručno rukovodstvo programa SCMF Instituta preuzeli su sami članovi Manhattan String Quarteta, u saradnji sa nastavnicima Muzičke akademije u Sarajevu, i svim gostima koncertnog programa Festivala. 

U prvih pet godina festivalskog programa, SCMF je postao omiljeni festival ljubitelja klasične muzike, stoga je sala Doma Oružanih snaga svake godine ispunjena do posljednjeg mjesta. Bez sumnje je razlog tome i besplatan ulaz na festivalske programe, kao poklon Muzičke akademije, Manhattan String Quarteta i svih umjetnika izvođača, građanima i gostima Sarajeva: nalik otvorenoj muzičkoj učionici za sve one koji vole umjetnost i vjeruju u njenu moć da mijenja duh pojedinca i društva. Iz tog razloga, kao i uvjerenja da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, vrata festivala i dalje ostaju otvorena za sve one koji žele kroz njih da prođu i dožive promjenu koju umjetnost ostavlja iza sebe bez izuzetaka.

----------

5. SCMF: OUT OF THE BOX
U svojoj petoj sezoni SCMF slavi kompozitore čija je odvažnost stvorila genijalna djela, takva kojima se divimo mnogo godina nakon njihovog nastanka. Od Beethovena do Berga, od Ivesa do Messiaena, od mnogih iz prošlosti do mnogih koji djeluju danas, nailazimo na ideje koje nas čine poniznima i zahvalnima. Stoga u ovom festivalu slavimo ove genije, zbog njihovog vjerovanja i stvaralačke odlučnosti, i zbog vizije koja je doprinijela prosvjetljenju publike i evoluciji klasične muzike. 

A ovi veliki umjetnici su razmišljali "out of the box", izvan svih kalupa koje im je društvo i njihov stručni milieu sugerirao! Zbog toga su našem festivalu potrebni snažni i komunikativni umjetnici izvođači koji mogu iznijeti ova velika djela. Ove sezone, uz Manhattan String Quartet, naš rezidentni ansambl, sa zadovoljstvom vam predstavljamo brazilsko-američkog pijanistu Stephena Goslinga, koji će u Bosni i Hercegovini premijerno izvesti „Concord“ sonatu Charlesa Ivesa. Specijalni gost SCMF-a hrvatsko-američki pijanist Kemal Gekić će svojim dugo iščekivanim recitalom odgovoriti na zahtjeve publike da uživo doživi njegove briljantne interpretacije djela Franza Liszta. Slavni turski dirigent i violinist Hakan Şensoy i violončelistica Şafak Erişkin će izvesti djela Ravela i Kodalya, uz izabrana djela turske savremene muzike. Iz Sjedinjenjih Američkih Država dolazi i uzbudljivi pijanistički duo Stephanie i Saar, iz čijeg ćemo raznovrsnog repertoara imati priliku čuti Debussya, Messiaena i George Crumba. Bosanska sopranistica Adema Pljevljak-Krehić će uz Manhattan String Quartet izvesti rijetko izvođenu Lirsku svitu Albana Berga. Članovi etnomuzikološkog odsjeka Muzičke akademije u Sarajevu će prezentirati bosansko tradicionalno pjevanje, odnosno gangu, koja je poslužila kao inspiracija za kvartet Craiga Walsha, a ansambl aMAS će se pridružiti na koncertu u izvedbu djela Charlesa Ivesa. Posljednji događaj će ujedno biti koncert, ali i aktivistički umjetnički performans mladih umjetnika Sarajevo Chamber Music Instituta, kao podrška inicijativi za ponovno otvaranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine koje sa nestrpljenjem očekujemo.

Stoga pozivamo našu hrabru publiku da nam se pridruži u danima neukalupljenog mišljenja i u večerima kreativne hrabrosti u Domu Oružanih snaga BiH u programu petog po redu Sarajevo Chamber Music Festivala!!! 

Chris Finckel
umjetnički direktor SCMF

------------------

Za 4. septembar u 20:00 sati najavljen je Koncert  „Sarajevska Hagada: Muzika knjige“ u Zemaljskom muzeju BiH.
Bh. premijera multimedijalne kompozicije Merime Ključo

U petak, 4. septembra 2015. godine u 20:00 h, u prostorijama Zemaljskog muzeja BiH održat će se bh. premijera  koncerta „Sarajevska Hagada: Muzika knjige“ jedne od najboljih svjetskih harmonikašica, Merime Ključo.  Radi se o multimedijalnom performansu u kojem pored Ključo učestvuje i pijanista Seth Knopp, i koji je inspirisan nevjerovatnim putem koji je prošla Hagada, opisanim u knjizi Geraldine Brooks „Ljudi knjige“. Nakon rasprodate turneje u SAD, ovo je jedinstvena prilika da se priča o Hagadi ispriča upravo na mjestu gdje se ona i čuva - u Zemaljskom muzeju BiH. Koncert je dio građanske akcije „Ja sam muzej“  kojom se poziva na rješenje statusa ove naučno-kulturne institucije. 
"Sarajevska Hagada: Muzika knjige" sadrži 12 segmenata koji zajedno pripovijedaju priču putešestvija ove knjige, od nastanka u Španiji, u 14. vijeku preko boravka u Italiji, Austriji i dolaska u Zemaljski muzej. To je 50-minutna muzička ilustracija koja spaja tradicionalne motive sefardskih Jevreja sa motivima Španije te Italije, Austrije i Bosne i Hercegovine, kao i bosanske tradicionalne motive sa savremenim kompozicijskim tehnikama.
Merima Ključo ističe: "Fascinirana sam sarajevskom Hagadom ne samo zbog njene nevjerovatne historije, već  i zbog toga što me podsjeća na vlastiti život i 'egzodus' koji sam zbog rata u BiH morala iskusiti. Bila sam prisiljena da napustim svoju državu pod najčudnijim i najgorim okolnostima. Na svom putu, Hagada je izdržala transformacije koje je čine još posebnijom, dajući joj bogatiju historiju koja oslikava njeno proputovanje kroz različite kulture. I sama sam putovala po svijetu i svakim putovanjem dobila sam novi "ožiljak", pozitivan ili negativan, ali uspjela sam zadržati svoj dignitet i postati bogatija putujući u različitim okolnostima i dijeleći svoju kulturu s drugima kroz svoju muziku. Moja kompozicija "Sarajevska Hagada: muzika knjige" je zasnovana na sefardskoj tradiciji u kontekstu različitih država koje je Hagada posjetila dok je putovala kroz historiju."
Merima Ključo, bilo da nastupa s ansamblima kao što su Serendipity 4 (sa Theodorom Bikelom), MusikFabrik, i As-ko/Schönberg ansamblom, ili kao gost-solista sa orkestrima poput Škotskog kamernog orkestra i Filharmonijskog orkestra Holandskog radija, tradiciji svog instrumenta daje ne samo jedinstven glas, već i novi život i novo značenje.
Seth Knopp, klavir (Baltimore, MD, SAD) je umjetnički direktor Yellow Barna i osnivač i jedan od umjetničkih direktora programa za mlade umjetnike. Ujedno je i umjetnički  direktor koncertne serije Soundings: New Music at the Nasher u Centru za skulpturu Nasher u Dallasu, Texas. Jedan je od osnivača i dobitnika nagrade Naumburg, Peabody Tria, rezidentnog ansambla Instituta Peabody pri Univerzitetu Johns Hopkins, gdje predaje na odsjeku za klavir i kamernu muziku. 

Ulaz na koncert moguć je isključivo uz najavu zbog ograničenog broja mjesta. Za više informacija i potvrdu dolaska na koncert, kontaktirajte Ines Bulajić na 066/752-142. 
Termin susreta muzičara sa predstavnicima medija biće naknadno objavljen.

Koncert „Sarajevska Hagada: Muzika knjige“  je dio velike građanske akcije pod nazivom „Ja sam Muzej“ koja se realizira u suradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od strane USAID-a, te Fonda Otvoreno društvo BiH. Koncert podržava i Sarajevska Pivara i BOR Banka.